Stresscoaching for kommuner

Behandling af stress i Silkeborg for kommuner og offentlige institutioner


Jeg har mange forskellige tilbud, der henvender sig til kommuner og offentlige institutioner. Jeg kan fx hjælpe borgere, der er arbejdsløse eller stresssygemeldte samt børn med opmærksomhedsforstyrrelser. Jeg kan også hjælpe med at mindske stress og skabe trivsel på offentlige arbejdspladser som plejecentre, bosteder, skoler og daginstitutioner.

Behandling af stress og angst for borgere i samarbejde med kommuner


Jobsøgende: Man kan sagtens være stresset, selvom man ikke arbejder


For mange, der aldrig selv har prøvet at stå uden arbejde, kan det godt skurre i ørerne, når man taler om ledighedsstress. ”Hvordan kan du være stresset, hvis ikke du laver noget?” – det er en misforståelse, som mange jobsøgende møder. Men man kan ikke sætte lighedstegn mellem stress og travlhed – man kan sagtens have travlt uden at være stresset, ligesom man sagtens kan være stresset uden at have travlt.


Læs mere om, hvad stress er:

Læs mere

Når man har mistet sit arbejde af den ene eller anden årsag, er virkeligheden i høj grad ikke, som man ønsker, at den skal være – og så er man i risiko for at blive stresset. Samtidigt bliver man konstant målt og vejet og skal hele tiden stå til regnskab overfor kommunen, a-kassen, sin privatøkonomi, familie, omgivelser og sig selv. I vores samfund er arbejde og identitet knyttet tæt sammen, og det kan få jobsøgende til at føle sig udenfor flokken. Sammenlagt med de ofte mange afslag fra potentielle arbejdsgivere sætter det kimen til følelser som mindreværd, frustration og magtesløshed.


Min tilgang til stresscoaching af jobsøgende


Først og fremmest handler behandling af ledighedsstress om, at man som jobsøgende skal have en bevidsthed om, at det er hårdt at søge efter nyt arbejde. Det kræver enormt meget mentalt at lægge kræfter i ansøgninger, jobsamtaler og samtaler med jobcenteret. Der er mange, der bliver overraskede over, hvor hårdt det egentlig er.

Stresscoaching for jobsøgende adskiller sig i virkeligheden ikke meget fra stresscoaching for private, da jeg griber det an på samme vis. Det handler om at finde ud af, hvilke dråber, der falder ned i stressbægeret. Dråberne kan fx være:
  • En ustruktureret hverdag, der føles meningsløs
  • At folk spørger, hvad man arbejder med
  • Afslag på jobansøgninger og/eller jobsamtaler
  • Følelsen af ikke at høre til et sted
  • En presset privatøkonomi
  • Skræmmende fremtidsspekulationer
Når vi har identificeret dråberne, skal vi sammen finde ud af, hvordan vi enten kan skærme for dem eller åbne for stressbægerets taphane. 

Læs mere om stressbægeret:
Læs mere

Er du interesseret i at indgå i et samarbejde med mig?

Stresssygemeldte: Det er muligt at komme godt tilbage i arbejde


Nogle stresssygemeldte er samtidigt ledige og skal ud og finde et nyt arbejde, når de er kommet ovenpå igen. Andre er stresssygemeldte i en periode og skal derefter tilbage til det arbejde, som i første omgang stressede dem. Uanset hvad er det afgørende at finde ud af, helt præcist hvad det er, der har stresset en så meget, at det har ledt til en sygemelding. 

Hvis man vender tilbage til arbejdsmarkedet, inden man har været i stressbehandling, ender man sandsynligvis med at blive stresset endnu engang. Det er derfor en god idé at alliere sig med en stresscoach i detektivarbejdet med at finde årsagerne til stressen, og hvordan man dernæst kan arbejde med årsagerne, så man ikke bliver stresset igen.

Min tilgang til stresscoaching af stresssygemeldte


Ved stresscoaching af stresssygemeldte har jeg god erfaring med at benytte en kombination af almindelig stressbehandling og neurofeedback. De går godt i spænd, fordi stresssygemeldte ofte har en masse indre uro, og neurofeedback kan være med til at reducere tankemylder. Man får mere ro på og en bedre nattesøvn. Fx havde jeg en stresssygemeldt kvinde i behandling, som var plaget af tinnitus og hovedpine. Efter et forløb med neurofeedback og samtaler, fik hun ro til at sove, fordi hun ikke havde hovedpine længere. Bedre søvn giver mere overskud, og så er man godt på vej til at komme stressen til livs. 

Det er dyrt – både menneskeligt og økonomisk – at være sygemeldt, og al forskning viser, at jo hurtigere du kommer i gang med et målrettet forløb, desto bedre. Som stresssygemeldt er det som nævnt vigtigt at finde ud af, hvad der har forårsaget stressen. Det kalder jeg for dråber, der falder ned i ens stressbæger. Jo hurtigere vi kommer i gang med at identificere dine stressdråber og skærme for dem eller lukke dem ud af taphanen, desto hurtigere kan du komme i gang med at arbejde igen. 

Børn og unge med særlige udfordringer


Jeg har et samarbejde med Ikast-Brande kommunes familieafdeling, hvor jeg hjælper børn og unge med fx:
  • ADHD
  • ADD
  • Autisme
  • Opmærksomhedsforstyrrelser
  • Koncentrationsbesvær
  • stort temperament
  • tilknytningsudfordringer
Jeg gør brug af neurofeedback i behandlingen, fordi det har en rigtig god effekt hos børn og unge – det bliver blandt andet brugt af flere skoler.


Børn og unge med ovenstående udfordringer drager stor nytte af neurofeedback, fordi det hjælper med at skabe balance i hjernen. Det er, ligesom når man træner musklerne i sin krop. Hvis man har en muskel, der ikke fungerer optimalt, finder man måder at kompensere for det på. Man gør det samme, når der er dele af ens hjerne, der ikke fungerer optimalt. Med neurofeedback kan man træne netop de dele af ens hjerne, så man kan finde en løsning på sine udfordringer.

Stresscoaching for offentlige institutioner


Plejecentre og bosteder

Kombinationen af min uddannelse og erfaring som både stresscoach og sygeplejerske gør, at jeg har gode forudsætninger for at hjælpe plejecentre og bosteder med at forebygge stress på deres arbejdsplads. Jeg kan både hjælpe med bedre samarbejde mellem ledelsen og medarbejderne samt bedre samarbejde medarbejderne imellem. 

I offentlige institutioner er der ofte nogle ydre omstændigheder, der gør, at man som medarbejder ikke føler, at man kan gøre det godt nok overfor borgerne på plejecentret eller bostedet. Det kan være enormt stressende, fordi der hele tiden er et pres udefra, som man ikke kan gøre noget ved. Det kan jeg hjælpe både ledelse og medarbejdere til at navigere i.

Er du interesseret i at mindske stress på din arbejdsplads? 

Skoler og daginstitutioner

Som stresscoach har jeg stor erfaring i at arbejde med lærere. Et af de hyppigste problemer jeg møder på skoler og i daginstitutioner er, at den ene medarbejders almindelige adfærd kan være svært at udholde for den anden medarbejder – og omvendt. Som mennesker er vi forskellige i måden, vi tænker og reagerer på i den samme situation, og når man arbejder tæt sammen, er det vigtigt at have viden om hinandens personlighedstyper – ellers kan det skabe gnidninger. 

Fx kan det være godt for Inge at vide, at når Bent lige pludselig sadler om og starter på noget helt andet end aftalt, så er det ikke for at være irriterende – det er bare hans almindelige adfærd, når han er presset. Og det er godt for Bent at være bevidst om den adfærd, fordi han så kan spørge sig selv, om det er den mest hensigtsmæssige måde at reagere på i den givne situation, når han ved, at hans kolleger helst vil holde sig til den aftalte plan.

Når medarbejderne har opnået en viden om, hvorfor deres kolleger reagerer, som de gør, og hvorfor de føler sig ramt af det, så har de et meget bedre udgangspunkt for samarbejde og trivsel. Når man kender hinandens personlighedstyper, kan man hver især gøre det, man er bedst til og derved mindske stress på arbejdspladsen. 

Eksamen er ikke længere så skræmmende for vores elever

"På Hestlund Efterskole har vi haft besøg af Helle Gottenborg, som holdt et foredrag om eksamensnervøsitet og -angst. Helle fortalte vedkommende og levende om, hvilke mekanismer der er på spil, når man oplever eksamensangst. Vores elever gik fra foredraget med en ny og god forståelse af, hvad det er der sker i kroppen på os, når vi skal præstere, men også med gode redskaber til, hvordan vi håndterer vores krops reaktioner i eksamenssituationen. Udover foredraget tilbød Helle, at vores elever kunne tale med hende individuelt, hvis de ønskede dette. Vi kan varmt anbefale Helle Gottenborg som foredragsholder til andre efterskoler og udskolingselever"


- Anette Bonde, Hestlund Efterskole

Portræt af Helle Dahse

En konstruktiv ramme giver overblik igen

"Jeg har arbejdet sammen med Helle i flere forskellige sammenhænge. Jeg kan klart anbefale, at I gør brug af Helle i alle sammenhænge. Det kan være som leder, medarbejder eller bare som menneske i det hele taget. Vi har alle noget vi går og tumler med, og det kan Helle hjælpe med at sætte i en konstruktiv ramme. Jeg kan klart anbefale, at du tager kontakt til Helle.”


- Michael Flarup, Skoleleder

Portræt af Helle Dahse

Samarbejdet med Helle frigiver tid til anden personaleledelse

”Helle har været til stor hjælp i forbindelse med coaching af medarbejdere på skoleområdet. Hun har en konstruktiv tilgang til coaching, som giver den coachede brugbare redskaber til selv at arbejde videre med dine processer og frigiver dermed tid til anden personaleledelse. Stor anbefaling herfra!"


- Hans Nyholm, Skoleleder

Portræt af Helle Dahse

Foredrag og workshops


Jeg tilbyder forskellige foredrag og workshops til offentlige institutioner.


 

  • Workshop: Trivsel og teamwork. Lær hinandens personlighedstyper, og forebyg arbejdsrelateret stress - Målgruppe: Medarbejdere på skoler, daginstitutioner, plejecentre og bosteder
  • Workshop: Styrk jeres kommunikation med coachende teknikker og få en bedre intern forståelse og et bedre samarbejde. Der arbejdes ud fra en systemisk tankegang. Målgruppe: Ledere, mellemledere og hele personalegrupper.
  • Foredrag: Når omstændighederne på arbejdet stresser: Lær at finde styrken indeni - Målgruppe: Medarbejdere på skoler, daginstitutioner, plejecentre og bosteder
  • Foredrag: Eksamensangst, og hvad vi kan gøre ved det - Målgruppe: Elever i folkeskolens 9. klasse og 10. klasse samt elever på ungdomsuddannelser og videregående uddannelser

 

Vil du lære mere om mine foredrag?

Er du interesseret i at mindske stress på din arbejdsplads? 

Share by: