Stresssymptomer

Symptomer på stress kan visualiseres med stressbægeret

Stressbægeret er et billede, der er er med til at give en forståelse for, hvad stress er. Vi bliver stressede, når virkeligheden ikke er, som vi ønsker, at den skal være. Og hver gang den følelse opstår i os, er det en dråbe, der drypper ned i glasset. Ved bunden af glasset findes en taphane. Hvis mængden af vand overstiger taphanen, kan vi åbne for den, give slip på noget af stressen, og så har vi overskud igen. Men hvis ikke vi er i stand til at åbne for taphanen − eller hvis vandet vælter så hurtigt ned i glasset, at vi ikke kan nå det – bliver der mindre og mindre luft i glasset, og dermed mindre overskud. Til sidst kommer dråben, der får bægeret til at flyde over, og det resulterer i et sammenbrud. 

Vi er alle sammen født med glas af forskellige størrelser – nogle har fx et almindeligt vandglas, andre har et stort ølglas, og så er der nogen, der er født med et lille snapseglas. Det er hverken noget, vi har valgt eller kan gøre for. Derfor er det meget forskelligt, hvor meget der skal til, før vandet overstiger taphaneniveauet, og vi er på vej mod alvorlig stress.
Tag stresstesten, og find ud af, hvor stresset du er

Lær at åbne din taphane

Åbningen af taphanen sker ved at lave såkaldte ”taphane-aktiviteter” – det vil sige aktiviteter, der giver ro og overskud. Den allervigtigste taphaneaktivitet er søvn. Det er hjernens naturlige rekreationsmulighed, men de fleste nedprioriterer det desværre. Jo mere og bedre du kan sove, desto hurtigere kommer du dig over en stresset periode. 

Udover søvn er det meget forskelligt fra person til person, hvad der virker. Det kan fx være at se serier, strikke, spille computerspil, eller dyrke yoga. Hvis ikke du ved, hvad der vil virke for dig, kan du altid tage udgangspunkt i fysisk bevægelse. Det er dog vigtigt, at det er på et niveau, hvor man kan tale sammen imens, så det skal ikke være hård, fysisk træning. Noget andet, der ofte virker, er at være fysisk nær dem, man holder af. Derfor kan ekstra kys og krammere fra sin partner eller børn være et godt sted at starte.

En anden metode til at stoppe stressdråberne i at dryppe ned i glasset, kan være ved at sætte en paraply henover – med andre ord at afskærme dig fra det, der stresser dig. Hvis du fx bliver stresset af, at din mobiltelefon konstant bipper på grund af arbejdsmails, når du har fri, så kan det være svært at stoppe dråberne. Dine arbejdsmails vil jo blive ved med at komme. Men du kan afskærme dig fra at tage stilling til dem ved fx at slå notifikationer i appen fra i weekenderne.
Lær mere om stress og søvnbesvær

Der findes mange fysiske symptomer på stress 


Stress er en helt naturlig respons i kroppen. Det er en overlevelsesmekanisme, der sørger for, at vi fx bremser på motorvejen, hvis bilen foran sænker farten. Den holder os i live. Og det er den, der sørger for, at vi kan præstere ved en eksamen eller i vores job. Udfordringen opstår, hvis vi konstant skal præstere eller holde os i live, for så får vi ingen pauser fra stresshormonerne. Derfor er det vigtigt, at vi mærker efter, lytter til vores krop og respekterer de signaler, den sender os.

Man kan inddele de typiske stresssymptomer i tre kategorier: Hverdagsstress, på vej mod alvorlig stress og alvorlig stress. Symptomerne er meget individuelle, og man vil ikke altid opleve samtlige symptomer listet under hver kategori.

Symptomer på stress

Hverdagsstress

Alvorlighed: Helt OK
  • Midlertidig hjertebanken
  • Midlertidig rysten eller tics
  • Sveder
  • Tørhed i munden
  • ”Sommerfugle i maven”
  • Knugende fornemmelse i brystet / maven
  • Tissetrang
  • Anspændthed
Hverdagsstress kan fx opstå, hvis du skal til eksamen, eller hvis din nærmeste chef kigger dig over skulderen. Du skal præstere noget udover det sædvanlige og kan føle dig usikker. Det kan også være, når du kører bil, og alarmberedskabet slår til, fordi en cyklist pludselig kom ud af det blå. Du er ude af din komfortzone, og det er helt naturligt, at hjertet banker lidt hurtigere, og du mærker sommerfugle i maven. Hovedpointen er, at hverdagsstress forlader kroppen igen, når situationen er ovre – eksamen er veloverstået, chefen er gået sin vej, og cyklisten undveg uden en skramme.

Symptomer på stress

På vej mod alvorlig stress 

Alvorlighed: Pas på dig selv, måske har du brug for hjælp
  • Træthed
  • Sover dårligt om natten
  • Tænker hele tiden
  • Uro i kroppen
  • Indre modstand / modvilje
  • Irritabel
  • Lettere til tårer
  • Indesluttet
Du kan være på vej mod alvorlig stress, når du har perioder, hvor du er mere stresset end ellers. Det kan være en opgave på arbejdet, som du ikke kan få til at gå op, og du har svært ved at slippe, når du har fri. Det kan også være, hvis du har et barn, der ikke trives, eller hvis du har et sygt eller døende familiemedlem. Ligesom ved hverdagsstressen er det helt naturligt, at der opstår en stressreaktion. Det er ikke forkert eller farligt at have det sådan i perioder, for det er sådan, livet er. Problemet opstår, hvis det aldrig får en ende, og du ikke får mulighed for at puste ud – for så er det, at det kan ende i alvorlig stress.

Symptomer på stress

Alvorlig stress

Alvorlighed: Du skal gøre noget ved det NU
  • Manglende selverkendelse
  • Glemmer ting/fraværende
  • Eksem/sygdom forværres
  • Uforklarlige smerter
  • Mindre social
  • Større forbrug af stimulanser
  • Aggressiv
  • Mave- og tarmproblemer
  • Blødningsforstyrrelser (kvinder)
Alvorlig stress er ikke noget, der opstår fra den ene dag til den anden. Det tager typisk måneder eller år, afhængigt af hvor stort et stressbæger man har, og hvor mange copingstrategier man er i besiddelse af. Det opstår, når man for længe har været på vej mod alvorlig stress og ikke har været i stand til at åbne for taphanen i sit stressbæger. Et meget vigtigt symptom er manglende selverkendelse, og med det menes, at man ikke selv er klar over, hvor stresset man egentlig er. 
Når dråben, der får bægeret til at flyde over, falder i glasset, så er det, at man får et sammenbrud. Det kan vise sig som angstanfald, depression, blodprop, ildebefindende, lammelser eller andre alvorlige fysiske reaktioner. Derfor er det meget vigtigt at reagere, inden glasset bliver så fyldt, at man får et sammenbrud.

Stress skyldes som regel en kombination og et samspil af flere forskellige faktorer.

Helle Gottenborg


Hvis du er i tvivl om, hvor fyldt dit glas er eller, hvordan du skal tolke dine symptomer, kan du tage en stresstest online her på siden. Som uddannet sygeplejerske og stresscoach har jeg mange års erfaring med samtaler og livsmestring og kan tilbyde behandling både hos private, i virksomheder eller ude hos kommunerne.
Tag stresstest her
Share by: