Stresssymptomer gode råd mod stress

Forud for alle gode råd mod stress kommer, at du skal identificere dit stressniveau 

Der findes mange gode råd mod stress, og de fleste af dem, man finder rundt omkring på nettet, er meget generaliserede. Det vigtigste er i virkeligheden at finde ud af, hvilket stressniveau du befinder dig på. Derefter kan du enten selv eller i samarbejde med en stresscoach som mig gå i gang med detektivarbejdet og finde ud af, hvad det er, der stresser dig, og hvordan du kan sænke dit stressniveau.

Stress er en helt naturlig, biologisk reaktion. Det er en overlevelsesmekanisme, der beskytter os og sørger for, at vi fx bremser på motorvejen, hvis bilen foran sænker farten. Det er vores krops måde at holde os i live, når vi står foran en trussel af enhver art, eller hvis vi skal præstere noget ekstraordinært. Derfor er det heller ikke alle stressniveauer, du kan eller skal gøre noget ved. Man kan inddele de typiske stresssymptomer i tre kategorier: Hverdagsstress, på vej mod alvorlig stress og alvorlig stress. Kategorierne hverdagsstress og på vej mod alvorlig stress kommer stort set alle mennesker til at møde i løbet af livet – og det er helt naturligt. Alvorlig stress skal til gengæld tages meget seriøst, og har du symptomer på det, skal du reagere på det NU. 

Hvis du føler dig stresset, er det derfor vigtigt, at du mærker efter og finder ud af, hvilket stressniveau du befinder dig på. Peger dine symptomer på hverdagsstress, kan du slappe af i visheden om, at det er naturligt. Hører de til kategorien ”på vej mod alvorlig stress”, kan du slå koldt vand i blodet, men vær ekstra opmærksom på at sørge for at give slip på noget af stressen. 
Hvis dine symptomer ligner dem, der er listet under ”alvorlig stress”, skal du gøre noget ved det NU, og det kan være en rigtig god idé at kontakte en stresscoach.

Sænk dit stressniveau gennem taphaneaktiviteter

Det bedste råd mod stress, uanset hvilket niveau du befinder dig på, er i virkeligheden at lære dine taphaneaktiviteter at kende. Det er et udtryk, som bruges omkring aktiviteter, der får dit stressniveau til at falde. Udtrykket kommer fra at betragte stressniveauer, som et bæger, der fyldes af stressdråber. Ved at åbne for bægerets taphane, kan du komme af med noget af stressen, og dit stressniveau vil falde.

Lær mere om stress og søvnbesvær
Taphaneaktiviteter, altså de aktiviteter der sænker dit stressniveau, er meget individuelle. For nogle hjælper det at være kreativ, for andre virker det bedre at se et afsnit af sin yndlingsserie. Der er dog nogle få taphaneaktiviteter, der er universelle for alle, og de kan være gode for dig at starte med.

  • 1. Sørg for at sove
    God søvn er livsvigtigt, men mange nedprioriterer det desværre. Jo bedre du kan sove, desto bedre vil du have det helt generelt – læs mere om stress og søvnbesvær her.
  • 2. Bevæg dig
    Hvis du dyrker motion, hvor du kan føre en samtale imens, er du godt på vej til at sænke dit stressniveau. Det er meget vigtigt, at det ikke er hård fysisk træning.
  • 3. Giv dine nære et kram
    Fysisk nærvær beroliger nervesystemet og sænker stressniveauet. Lidt flere knus og andre former for fysisk nærvær med din partner, en god ven eller dine børn er et godt sted at starte.
  • 4. Meditation og mentale pauser
    Det behøver ikke at være meditation, hvor du sidder i skrædderstilling med lukkede øjne. Blot få minutter, hvor du ser ud af vinduet, roligt trækker vejret dybt og tømmer hovedet for tanker kan gøre underværker i forhold til at sænke dit stressniveau.

Bed om hjælp, hvis ikke taphaneaktiviteterne er nok


Hvis du er nået dertil, hvor du har alvorlig stress, og taphaneaktiviteterne ikke længere er nok, er det meget vigtigt, at du beder om hjælp. Problemet er desværre, at mange der har alvorlig stress, også mangler selverkendelse på netop det område. Hvis du forestiller dig, at du står på savannen og en løve har udset sig dig til frokost, så stopper du ikke op og tager dig tid til at tale om situationen. Du forsøger enten at nedkæmpe løven, tage benene på nakken eller spille død. For kroppen føles alvorlig stress på samme måde, selv i et land som Danmark, hvor farlige dyr kun findes indhegnet i zoologiske haver. Det er derfor helt naturligt, at man ikke selv tænker, at man har brug for hjælp. 


Tag stresstesten, og find ud af, hvor stresset du er.


Mange opdager først, at de er blevet for stressede, når sammenbruddet kommer. Den berømte dråbe har fået stressbægeret til at flyde over, og det kan resultere i fx angstanfald, depression, blodprop, ildebefindende, lammelser eller andre skræmmende, fysiske reaktioner. Årsagen skal ikke findes i en fysisk diagnose. I stedet skal du i gang med at finde ud af, hvad det præcist er, der stresser dig – og til det detektivarbejde kan det være en god idé at have en hjælper, fx en stresscoach, der har prøvet det før.

"Stress kommer, når virkeligheden ikke er, som vi vil have den skal være."

Helle Gottenborg


Oplever du symptomer på stress? Og vil du gerne have hjælp til at sænke dit stressniveau? Så kan et stresscoachingforløb med mig være den rette løsning for dig. 
Kontakt mig
Share by: